14 Ağustos 2011 Pazar

Ev Yapımı İçki ve Sahte İçkinin Farkı



Alkol C2H5OH kapalı formülüyle en basit şekilde Etilen (C2H4 Kapalı formülüyle) gazının, Bakır katalizörlüğünde suda çözünmesiyle oluşur. (C2H4+H2O -----> C2H5OH) 
Bu tepkime petkimlerde sanayi amaçlı alkol oluşturmanın en ucuz yöntemidir. ancak oluşan alkol kesinlikle içilmemelidir zira oluşan sıvıda, yüksek ısıdan ve ara tepkime maddelerinden dolayı içinde yüksek miktarda Metil alkol (CH3OH) ve izopropil alkol (C3H7OH) içermektedir.

Metil alkol hızlıca vücutta (Karaciğerde) "Alkol Dehidrogenaz" adı verilen enzim ile Formaldehid adı verlen maddeye yıkılır. (Alkol dehidrogenaz normalde Etil alkolü de yıkar ancak ürün olarak Asetaldehid (yani Aseton) ortaya çıkar.) Formaldehid, Asetaldehidin aksine vücuttua yıkılamaz.[Asetaldehid karaciğerde bulunan aldehid dehidrogenaz adı verilen enzim ile yıkılmakta ve karbon dioxid(CO2) ve Su açığa çıkmaktadır. içki içildikten sonra sarhoşluk hissi alkolun direk Nöron (Beyin hücreleri)lara etkisinden dolayı ortaya çıkmaktadır ancak akşamdan kalmalık hissi, fazla alkol alınca kusma, kızarma, halsizlik bulantı gibi hisler ise Asetaldehidin etkisidir. işte tam olarak bu sebepten dolayı da insanlar üzerindeki alkol etkisi çok farklıdır.] Yıkılamayan Formaldehid vücuttua çok ciddi ve ölüme nden olabilecek bir durum olan asidoz (yani vücut Ph'ının asitleşmesi)a neden olur. Vücuda alınacak olan az miktardaki metil alkol bu duruma neden olurken medyada devamlı olarak sahte içkiden metil alkol adıyla anılmaktadır ancak bu durum tamamıyla yanlıştır zira bir bardak metil alkol içecek olan hasta yoğunbakımda bir gün bakılmadan ölecektir. ancak bahsedilen alkolü ihtiva eden bir içki içildiğinde tolere edilebilecek metilalkolden bir miktar daha fazla metil alkol içermesinden dolayı hasta yoğunbakıma kaldırılmıştır ancak o miktardaki metil alkolün dahi ölüm için yeterli olduğunu unutmamak lazım.

Yukarıda bir baskın sırasında ele geçirilen eski "Yeni Rakı" şişelerinin sahtesi gösterilmiştir. Bu operasyon 2005 yılbaşında gerçekleşti. Operasyonun sonucu bir hayli ilginçti. Tekeli yeni satın almış olan Mey A.Ş. Tekelin 6milyon koli olan rakı satışını yıllık 10milyona çıkarmayı hedeflerken bir anda karşılaştığı sonuçla tüm rakıları piyasadan toplama kararı alarak  milyonlarca dolar zararı göze aldı. devamında gelen içki zamnları her geçen gün şirketin satışlarını azalttı.



Yukardaki fotoğraf polisin servis ettirdiği bir sahte içki imal atolyesinden. resimde görüldüğü gibi alkoller tamamıyla beyaz galonlarda bulunmakta. kesinlikle alkol imalı söz konusu değildir. ancak bu alkol de iki türlü elde edilebilir. Birincisi eskiden hastanelerde kullanılan tarımsal kökenli alkollerin "Denatonium Benzoat" içermemesinden dolayı acı olmaması ve bu alkolün kolaylıkla içkiye çevrilebilmesinden dolayı "Sağlıklı alkol" ve diğeri de petkimden satın alınacak olan sadece sanayide kullanılmak üzere kimyasal yollardan elde edilmiş alkol işte bu alkol türü kullanılarak elde edilen kaçak içkiler, içildikten sonra hastalanmaya ve ölüme neden olmaktalar.


Bizim ise elde edeceğimiz alkollü içkiler tamamıyla tarımsal ve doğal yollardan elde edilecek içkiler olacaktır. Hatta bir miktar sabır ve deneyim ile basit içkileri orjinalinden daha iyi bile yapabilirsiniz. Tabiki oluşturacağınız tüm içkilerin tadı ve kokusu piyasada bulunan benzerlerinden farklı olacaktır çünkü bilindiği gibi nasıl iki aşçının yaptığı yemek birbirinden farklıysa bunda da aynı şekilde aynı malzemeyi kullandığınız zamn dahi koşullar farklı olacağından tat farklı olacaktır ama sabırla yaptığınız zaman eminim ki özellikle Rakı ve Vodkada oluşturacağınız tat piyasada bulunanlardan çok daha güzel olacaktır.

2 yorum: